2014-01-16 12:09:12

Predavanje o veganstvu uz degustaciju veganskih proizvoda

U sklopu školskog projekta Mens sana in corpore sano u petak 10. siječnja na Učiteljskom vijeću  pripravnica Ivana Grmoja, magistra kineziologije održala je poučno predavanje učiteljima  o veganstvu i priredila je na kraju predavanja malu degustaciju veganskih proizvoda.

Naučili smo da su vegetarijanci vegani ljudi koji svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Paze na hranu koju jedu, odjeću i obuću koje nose te sve ostale proizvode koje kupuju i koriste. Ne jedu životinje (meso, ribe, školjke…)  niti namirnice životinjskog porijekla.

Vegani ne oblače odjeću od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, ne nose kožnu obuću  niti ne koriste predmete od životinjske kože, vune i perja. Ne koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koja su testirana na životinjama i koja sadrže tvari životinjskog porijekla.

Ivana je 15 godina vegetarijanka, a od 2008. je i vegan. Upoznala nas je s namirnicama koje vegani najčešće koriste u svojoj prehrani, a to su soja, tofu i seitan. Tofu je sir spravljen od kuhanog zrna soje, neutralnog okusa. Koristi se u juhama, umacima, kao glavno jelo, za deserte, može se pržiti, peći (i na roštilju), marinirati ili spraviti pire. Seitan nazivamo i pšenično meso, radi se od crnog brašna. Može se prepržiti na ulju, pohati, grilati na roštilju s povrćem ili čak napraviti 'ćevape' i 'pljeskavice' (u kombinaciji sa sojom), može se koristiti kao nadjev za paprike, sarme ili za polpete, pirjati s povrćem, napraviti musaku ili staviti na pizzu.

 

Na kraju smo upoznati s primjerom jelovnika za jedan dan. Predavanje smo završili s degustacijom veganskih specijaliteta koje je Ivana odlično napravila.

Nadamo se da će  ovo predavanje biti poticaj da obogatimo i učinimo što raznolikiju našu prehranu.


Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo