Otkad je u šumi vlast osvojio hrast, otad u njoj vlada mir, mirno raste mali žir.
U ponedjeljak, 21. listopada 2024. učenici i učitelji razredne nastave matične škole realizirali su izvanučioničku nastavu „ Kad su stari svinje žirovali “.
Ovo je bila druga aktivnost u sklopu provedbe školskog projekta Tradicija u srcu.
Pred školom smo se okupili u 9 sati. Pregledali bicikle i dogovorili pravila ponašanja tijekom vožnje. Krenuli smo put groblja pa lijevo poljskim putem između njiva prema šumi. Tijekom puta stali smo nekoliko puta kako bismo promotrili i istražili sve što smo naučili o jeseni i radovima u polju u jesen. Učiteljica Zdravka upoznala nas je i s nazivima viljevačkih polja.
Prva postaja bila nam je šuma Gaj. Smjestili smo se kraj lugarnice, promatrali i imenovali vrste stabala koja nas okružuju. Prošetali smo šumom, uživali u mirisima jeseni, proučavali gljive na koje smo naišli i pod šuškavim tepihom od lišća tražili žir.
Zatim smo se uputili prema farmi crnih svinja u Cret Viljevski, gdje su nas dočekali djelatnici i načelnik Općine Viljevo Dominik Knežević koji je i predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje “Fajferica”.
Načelnik nam je objasnio kako se u prošlosti pripitomljavanjem divljih svinja i križanjem s uvezenim pasminama došlo do pasmine crna slavonska svinja. Zapamtili smo da je prva poznata hrvatska pasmina svinja bila šiška, zatim mangulica nakon koje je u drugoj polovici 19. stoljeća, nastala crna slavonska svinja.
Ova pasmina nastala je na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka, na imanju grofa Dragutina Karla Leopolda Pfeifera, te se zbog toga često u narodu naziva i Pfeiferova svinja ili Fajferica. Grof Pfeifer u ono doba slovio je za vrlo uglednog poljoprivrednog vlastelina i selekcionara u području stočarstva, ne samo u ovim krajevima nago i širom Austro-ugarske monarhije. Na svojem vlastelinstvu uzgajao je i selektirao brojne vrste domaćih životinja.
Zatim smo naučili kako su naši stari uzgajali svinje i što je žirovanje.
Topao i sunčan dan iskoristili smo u potpunosti, uživali smo u vožnji biciklom viljevačkim krajem i puno naučili o tradicionalnom uzgoju autohtone pasmine svinja.
Zahvaljujemo našem načelniku Dominiku Kneževiću na zanimljivom predavanju i našim domaćinima, djelatnicima farme na gostoprimstvu.