Datum objave: 18. listopada 2024.

Tjedan tradicionalnog doručka

U školskoj kuhinji smo u sklopu realizacije projekta Tradicija u srcu obilježili Tjedan tradicionalnog doručka od 14. do 18. listopada 2024. godine. Ovaj poseban tjedan posvećen je promociji tradicionalnog doručka, te školski obroci uključuju nutritivno bogate namirnice koje su koristili naši stari, poput kruha, mliječnih proizvoda, voća i povrća​.

Tijekom Tjedna tradicionalnog doručka učenici su imali priliku isprobati neka jela koja se više na nalaze na njihovim obiteljskim jelovnicima. Kroz ovu akciju pokušali smo učenicima približiti okuse koje su cijenili naši stari.

Među jelima su se našli:

Žganci – jednostavno jelo napravljeno od kukuruzne krupice. Žganci se često poslužuju uz mlijeko ili preprženu slaninu, a u školama su prilagođeni s dodatkom mlijeka, sira ili jogurta.

„Zafrigana“ čorba – gusta juha koja se zgusne brašnom.

Tijesto s makom bilo je u ovom tjednu jedno od omiljenih jela našim učenicima koji su uživali u jednostavnim okusima koji su dio nacionalne baštine.

Ova jela osmišljena su kako bi promicala svijest o tradiciji i zdravim prehrambenim navikama, dok se istovremeno potiču djeca na usvajanje lokalnih namirnica i učenje o njihovoj važnosti za prehranu. Aktivnosti poput ovih pomažu školarcima da cijene kulturno nasljeđe kroz hranu.

Pročitajte još

Održan 18. Tjedan psihologije u školi

Održan 18. Tjedan psihologije u školi

U sklopu obilježavanja 18. Tjedna psihologije koji se u Hrvatskoj održava od 17. do 23. veljače 2025.g. i u našoj školi  psihologinja Sandra Vrbešić održala je predavanja i prezentacije s ciljem populariziranja rada psihologa , ali i unapređenja pedagoške prakse...

Književni susret s Gospojom Šokicom

Književni susret s Gospojom Šokicom

U sklopu realizacije školskog projekta Tradicija u srcu 19. veljače 2025. upriličen je književni susret s pjesnikinjom šokačkih zbirki Sandrom Kopić i njezinim učenicima. Cilj susreta  bio je  jačanje ljubavi prema šokačkoj riječi i slavonskoj tradiciji,...

Skip to content